GİRİŞ YAP

Üye Ol   |    Şifremi Unuttum

ANKARA

ANKARA

İç Anadolu'nun Merkezi, Türkiye'nin Yönetim Merkezi, Türkiye'nin Başkenti...


Türkiye tarihinin kademe kademe işlendiği ve her insanın bir defa da olsa gitmiş olduğu tek şehirdir. Geçmişin ayak izlerinin taşındığı ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş sürecinin yapıldığı şehirdir Ankara.

Ankara şehrinin özelliklerini yazmakla bitiremeyiz.  


Ankara İklimi

Ankara ikliminden bahsederken 2 farklı iklimin hüküm sürdüğünü söyleyebiliriz. Ankara'nın iç kısımlarında step-bozkır iklimi yer alırken kuzey kısımlarında Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kışları çok soğuk ve yağışlıdır. yazları ise sıcak ve kurak geçmektedir. 


Ankara Nüfusu

Türkiye'nin en kalabalık olan 2. şehridir.  Ankara ilinin Nüfusu 2019 sayımlarına göre 5.639.076 olarak belirlenmiştir.


Ankara Tarihi


Ankara tarihine baktığımızda bizlere oldukça derin bir tarih aralığı verecektir. ilk olarak;

 (MÖ 1660-1190) Hititler

 (MÖ 725-675) Frigler

 (MÖ 7. Y.Y.)  Lidyalılar ve 140 yıl boyunca hüküm sürdüler.

 (MÖ 545) Persler Anadolu'nun yöneticisi haline geldiler.
 
 (MÖ 334) Roma imparatorluğu hüküm sürmeye başladı.  

 (MS 395) Roma imparatorluğunun ikiye bölünmesinden dolayı Ankara Doğu Roma yani Bizans yönetiminde kaldı

 (MS 654 ) Müslüman Araplar tarafından kuşatılan bölge Araplar yönetimine geçti 

 (MS 871) Doğu Roma imparatorluğu yönetimi yeniden aldılar. 

 (1071-1073) Selçuklular tarafından (Türk hakimiyeti) yönetimi ele aldılar. 

 (1304) Osmanlı İmparatorluğuna yönetimine bağlandı.

 (1841) Osmanlı İmparatorluğunda vilayet oldu.

 

 Ankara ilinin Türk Kurtuluş Savaşı'nda merkezi bir yeri olmuştur. 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Mustafa Kemal, şehri Anadolu'daki direniş hareketinin yönetimi olan Heyet-i Temsiliye'nin merkezi olarak seçti. Şehir, coğrafi olarak Anadolu'nun ortasındaydı, demir yolu ile İstanbul'a ulaşılabiliyordu, Batı Cephesine yakındı ve halkın milli mücadeleye olan desteği tamdı. İstanbul'un İngilizler tarafından resmen işgalinden iki gün sonra, 18 Mart 1920'de, İstanbul'da bulunan Meclis-i Mebusan kendini resmen feshedince, 23 Nisan 1920'de Ankara'da Büyük Millet Meclisi kuruldu. Ankara ili, Türk-Yunan Savaşı'nın en yoğun muharebesinin gerçekleştiği yer olmuştur. 1920 yazında Yunan birlikleri, Ankara şehrini ele geçirmek amacıyla Sakarya nehri kıyılarına kadar ilerlemişti. Ancak 23 Ağustos - 13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen Sakarya Meydan Muharebesi sonucunda Yunan birlikleri püskürtüldü. Polatlı yakınlarında meydana gelen zorlu muharebe Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olmuş, Mustafa Kemal Atatürk ünlü "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır" sözünü bu sırada söylemiştir. Birkaç hafta sonra Fransa ile yapılan Ankara Anlaşması ile, Türk-Fransız ihtilafı sona ermiştir. Kurtuluş Savaşı sonucu toprakları üzerindeki egemenliğini kanıtlayan Türkiye, 1922 Lozan Barış Konferansı ve 1923 Lozan Antlaşması ile uluslararası toplulukta milli sınırlarını tescilledi ve bağımsızlığını onaylattı. Türkiye Büyük Millet Meclisi 13 Ekim 1923'te Ankara ilinin merkezi olan Ankara kentini başkent ilan etti.


Yazılar



Anahtar Kelimeler

Ankara Beydağı TruzimBeydağı Ankara ŞubeBeydağı Telefon Numaraları
 ÖDEMEYE GEÇ
Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesini inceleyebilirsiniz. X